Spalovací motory nekončí

29.1.2018
Citace:
https://www.ornl.gov/news/ornl-wins-nine-rd-100-awards
Zdroj
Odlitek motorového bloku z nové slitiny ACMZ spolu s Amitem Shyamem, šéfem vývojového týmu (foto Oak Ridge National Laboratory).

Přes sto let trvající vylepšování spalovacích motorů zdaleka nedospělo ke svému konci. Experti z Oak Ridge National Laboratory ve spolupráci se společnostmi Fiat Chrysler Automobile U.S. a Nemak U.S.A. vyvinuli slitinu vhodnou pro odlévání hlav válců i celých motorových bloků, která umožní konstruovat účinnější spalovací motory. Odolá teplotám až do 350 oC, což je zhruba o sto více, než dosavadní materiály. Spalovací motory dosahují vyšší účinnosti při vyšší teplotě. Slitina nese dle svého složení jméno ACMZ. Jde o směs hliníku Al, mědi Cu, manganu Mn a nezaměňpvat se zirkonem, což je minerál tvořený křemičitanem zirkoničitým ZrSiO4, zirkonium je kovový prvek.zirkonia Zr.? Odlitek motorového bloku z nové slitiny vidíme na obrázku spolu s Amitem Shyamem, šéfem vývojového týmu (foto Oak Ridge National Laboratory).

Jde o tak zásadní objev, že obdržel jednu ze stovky cen R&D 100 Awards. Uděluje je každoročně časopis R&D Magazine a hovoří se o nich jako o oskarech inovací.

 
Odeslat komentář k článku "Spalovací motory nekončí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Spalovací motory nekončí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace